Toledo

#spanyolosok véleménye

 • Admin | Toledo

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Toledo legkönnyebben ‒ és leggyorsabban ‒ Madridból érhető el a Renfe vasúttársaság járataival, az út mindössze fél órát vesz igénybe. A város buszokkal is megközelíthető Madridból, ekkor másfél órás útra számíthatunk.
 • Toledo sokak szerint Spanyolország leggyönyörűbb városa, nem csoda, hogy történelmi belvárosát az UNESCO 1986-ban a világörökség részévé nyilvánította.
 • Toledót a „három kultúra városaként" ismerték a középkorban, utalva arra, hogy békésen éltek egymás mellett a keresztény, muszlim és zsidó közösségek.
 • Toledo óvárosában együtt él a régi és az új: a meredeken elhelyezkedő látnivalókat mozgólépcsőkön közelítheted meg.

5 fun fact Toledoról

1. MŰEMLÉKEK

Toledo városközpontja 1986 óta a világörökség része. A sok-sok műemlék közül érdemes kiemelni az Alcázart, a XIII. századi Szűz Mária-katedrálist, a zsinagógát és a szefárd múzeumot, és a Santo Tomé templomot – itt található El Greco egyik leghíresebb festménye, az Orgaz gróf temetése.

2. MUDÉJAR

A városban sétálva érdemes nagyobb figyelmet szentelni a kultúrák ötvözetéből létrejött mudéjar stílusnak.

3. TAJO

Toledo jellegzetes városképét meghatározza a Tajo-folyó kanyarulata, amelynek az alakját a városközpont felveszi, és 100 méterrel fölé magasodik. A fotósok nagy örömére, hiszen remek panorámaképeket lehet készíteni róla.

4. SEAT

Bár a SEAT autógyár központja messze esik Toledótól (Barcelona közelében található), történelmi jelentősége miatt mégis ez a város adta a nevét a márka leghíresebb modelljének. Az elnevezés mégsem egyedülálló, hiszen a SEAT-modelleket gyakran spanyol földrajzi nevek után keresztelik el.

5. CSÁSZÁRI VÁROS

Toledo „A császári város” névvel büszkélkedhet, hiszen 1522 és 1561 között, Madridba kerülése előtt itt volt a császári udvar, a birodalom székhelye.