Sevilla

#spanyolosok

 • Admin | Sevilla

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat Sevillába, csak átszállással lehet eljutni repülővel a városba. A reptérről az Airport Express busztársaság járataival juthatsz be a centrumba, vagy taxival.
 • Ha nem riadsz vissza egy kis vonatozástól, a Renfe vasúttársaság járataival is megközelítheted a várost Madridból, Valenciából vagy Málagáról.
 • A városban kiterjedt busz-, villamoshálózat működik, illetve metróval is utazhatsz. Érdemes észben tartani, hogy a metrójegy ára attól függ, hány zónát érintünk utunk során.
 • A nyári átlaghőmérséklet 35 °C felett van, itt mérik a második legmelegebb nyarakat Európában ‒ ezt nem árt figyelembe venni a program összeállításánál.

5 fun fact Sevillaról

1. FOLYÓPART

A város nagy része a Guadalquivir-folyó bal partján fekszik, ám két negyede (Triana és Los Remedios) a jobb oldalon található. A Magyarországra látogató sevillaiak éppen ezért Budát gyakran hasonlítják a Trianához.

2. MELEG

A város melegrekordja 1946. augusztus 6. óta áll, ekkor 47,4 °C-ot mértek. Sevilla leghidegebb napja egy évtizeddel később, február 12-én köszöntött be: a hőmérséklet ekkor egészen -5,5°C-ig süllyedt. Csontig hatoló, nem igaz?

3. OPERA

Sevilla az európai színház- és operatörténet egyik kedvenc városa: idevalósi Figaro (Beaumarchais drámáinak, Mozart, Rossini és Salieri operáinak főszereplője, a második legnagyobb francia napilap névadója), maga Don Juan (mítosza Tirso de Molina óta Mozartot és napjainkig számtalan más szerzőt ihletett meg), és Merimée meg Bizet híres Carmenje is.

4. MŰEMLÉKEK

Központjában 1987 óta több műemlék is a világörökség részét képezi: a Torre del Oro, az Alcázar, és a székesegyház, a Giralda csaknem 100 méter magas tornyával, nem is beszélve a gyarmati levéltárról (Archivo de las Indias).

5. FELHŐKARCOLÓ

2015-re megépült Andalúzia legmagasabb épülete, Sevilla első felhőkarcolója is. A 180,5 méter magas épület fiatal kora ellenére már számos nevet kapott: volt Torre Cajasol (az azonos nevű bank feloszlásáig), Torre Pelli (argentin építésze, César Pelli után), míg a – feltehetőleg végleges – Torre Sevilla névre nem keresztelték.