San Sebastián

#spanyolosok

 • Admin | San Sebastián

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat San Sebastiánba, csak átszállással lehet eljutni repülővel a városba. Ha szeretsz vonatozni, a Renfe vasúttársaság járataival Madridból vagy Barcelonából is könnyen eljuthatsz a gasztronómiájáról híres a baszk városba.
 • Ha eljutottál San Sebastiánba, érdemes bejárni a közeli baszk városokat is. Bilbao, Pamplona vagy Vitoria-Gasteiz is elérhető egy-másfél óra buszozással. Tuti tippünk ínyenceknek: az egykori halászfalvakat, Hondarribiát és Hendaye-t semmiképp sem szabad kihagyni.
 • A városban kiterjedt buszhálózat működik, de a főbb látnivalók egymástól sétatávolságra találhatók.
 • Az óceán közelsége miatt gyakran esik az eső, párás a levegő. Ha strandolni szeretnél, júliusban vagy augusztusban utazz, akkor a legmagasabb a napsütéses órák száma.

5 fun fact San Sebastiánról

1. KAGYLÓ-ÖBÖL

San Sebastián ma már elképzelhetetlen lenne a Kagyló-öböl (Bahía de la Concha) hosszában elterülő festői partszakasz nélkül, amely francia mintát követve a XIX. században öltött mai formát.

2. FILMFESZTIVÁL

A San Sebastián-i Filmfesztivál egész Spanyolország legrangosabb filmfesztiválja. A város azonban más kulturális „legekkel” is büszkélkedhet, hiszen otthont ad az 1966 óta futó jazzfesztiválnak (ez a legpatinásabb Spanyolországban), és az 1939 óta megtartott klasszikus zenei Quincena Musical-nak is.

3. SZÉLFÉSŰ

Ha a város természet adta jelképe a Kagyló-öböl, ember alkotta jelképei közül pedig a legismertebb a Peine del Viento („Szélfésű”). Eduardo Chillida, baszk szobrászművész, monumentális alkotása 1976-ra készült el, a három, egyenként 10 tonnás acélszobrot ma is a Kagyló-öböl nyugati csúcsán található sziklákba építve találjuk.

4. STRANDOK

Tudtad, hogy a Playa de la Concha mellett San Sebastián két másik lenyűgöző stranddal is rendelkezik? Ezek az Ondarreta és a Zurriola – utóbbin található a filmfesztiválnak 1999 óta otthont adó Kursaal kongresszusi központ, a város legemblematikusabb modern épülete.

5. ÉTTERMEK

Tudtad, hogy San Sebastiánban az egész világon a legmagasabb az egy négyzetméterre eső Michelin-csillagok száma?