Girona

#spanyolosok

 • Admin | Girona

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Girona legkönnyebben ‒ és leggyorsabban ‒ Madridból érhető el a Renfe vasúttársaság járataival érhető el, az út mindössze bő félórát vesz igénybe.
 • Ajánlott autót vagy motort bérelni ‒ a Costa Brava így fedezhető fel a legszabadabban. A környék persze tömegközlekedéssel is könnyen bejárható: Tossa del Mar, Lloret de Mar és Malgrat de Mar is elérhető bő háromnegyed órás buszozással.
 • Érdemes elbuszozni Cadequésbe is: itt található Salvador Dalí ma már múzeumként működő háza.

5 fun fact Gironáról

1. ARAB FÜRDŐK

Érdekesség, hogy az ún. arab fürdők (Ban͂os Árabes) a nevükkel ellentétben keresztény fennhatóság alatt, gótikus stílusban épültek.

2. VIRÁGKIÁLLÍTÁS

Tavaszi utazásunkat érdemes május harmadik hetére időzíteni, hiszen 1955 óta ilyenkor rendezik meg a Temps de Flors nevű virágkiállítást Gironában. Kezdetben csak a Santo Domingo de Girona-templom előtti lépcsőn tartottak kirakodóvásárt, az 1990-es évektől terjesztették ki az ünnepet a város többi részére is.

3. Oroszlánok

A város egyik sajátos hagyománya az anyaoroszlán szobrához kötődik: ha egy helyi lakos vagy egy látogató épségben vissza szeretne térni a városba, indulás előtt meg kell csókolnia az oroszlán hátsóját. Jártál már Gironában?

4. NÉV

Érdekesség, hogy a várost legtöbbször spanyolul is katalán nevén, Gironaként emlegetik, noha természetesen rendelkezik spanyol névvel (Gerona). 

5. Folyók

Tudtad, hogy a katalán városon 4 folyó is keresztülfolyik: a Ter, a Güell, a Galligants és az On͂ar?