Gijón

#spanyolosok véleménye

 • Admin | Gijón

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat Gijónba, csak átszállással lehet eljutni repülővel Asztúria legnagyobb városába. Ha szeretsz vonatozni, a Renfe vasúttársaság járataival könnyen megközelítheted a várost Madridból.
 • Az óceán közelsége miatt gyakran esik az eső a környékén, és sokszor párás a levegő. A nyarakat sem a rekkenő hőség jellemzi, ezt számításba kell venni az utazás megtervezésekor.
 • Gijónból kiindulva Asztúria több városát is bebarangolhatod a helyi buszjáratokkal.

5 fun fact Gijónról

1. SIDRA

Látogassuk meg a város egyik modern nevezetességét, amelyet a vidék tipikus itala, a sidra újrahasznosított üvegeiből állítottak fel. A „fa” zöld színű palackjainak színhatása tökéletes, különösen akkor szép, ha átcsillan rajta a napfény.

2. ESŐ

Érdekesség, hogy bár Gijón Spanyolország északi sávjában található és klímája döntően óceáni, a csapadékeloszlás nem egyenletes. Ősztől tavaszig hullik le az 1000 miliméternyi (!) csapadék nagy része, nyaranta viszont nem ritka a szárazság sem.

3. ŐSKOR

A város közelében található a Monte Areo Spanyolország legfontosabb újkőkori maradványaival, egy nekropolisszal és közel harminc 5 000 éves dolmennel rendelkezik. Érdemes ellátogatni a Campa Torres nevű parkba is, ahol skanzen-szerű rekonstrukciókon mutatják be az ókor épületeit.

4. RECONQUISTA

Tudtad, hogy a város címerében Pelayo király, Asztúria első uralkodója szerepel? 718-ban ő vezette az asztúriai seregeket a covadongai csatában – itt szenvedtek először vereséget a félszigetet meghódító arab seregek, és ettől a dátumtól számítják az egészen 1492-ig elhúzódó rekonkvisztát is.

5. NÉV

2006-ban az Asztúriai Hercegség elfogadta a kétnyelvű helységneveket, így ma már asztúriai nyelvjárásban is hivatalosnak számít a város neve: Xixón.