A Coruña

#spanyolosok véleménye

 • Admin | A Coruña

  Bejártad már a város minden zegét-zugát? Itt élsz, vagy visszajáró vendég vagy? Jobban ismered az utcák rejtett kincseit, mint a helyiek?

  ¡Legyél Te a #spanyolosok idegenvezetője!

  Ha otthonosan mozogsz a helyi éttermek, kávézók és bárok világában; ha tudod, merre van a legkülönlegesebb partszakasz, a legszebb templom, a legfinomabb (kultúr)tapas; ha nem titok előtted, hol kapni a legautentikusabb helyi termékeket vagy a legmenőbb szuvenírt, küldd el nekünk tippjeidet, hogy a # spanyolosok úgy fedezhessék fel a várost, ahogy egyetlen útikönyv alapján sem tudnák!

  Várjuk javaslataidat Facebook-oldalunkon kommentben és üzenetben egyaránt. Hozzuk össze együtt, #spanyolosok!

Fontos információk

 • Budapestről nem indul közvetlen repülőjárat A Coruñába, csak átszállással lehet eljutni repülővel a galíciai kikötővárosba. Ha nincs ellenedre a hosszú vonatozás, a Renfe vasúttársaság közvetlen járataival Madridból megközelítheted a várost.
 • A híres, 2000 éves, ma is működő és a világörökség részét képező világítótornyot, a Herkules-tornyot (Torre de Hércules) a Puerta Realról induló 3-mas és 5-ös buszokkal látogathatod meg.

5 fun fact A Coruña-ról

1. HERKULES

A város címerében és a városban díszítésként is sokfelé megjelenik Herkules tornya. Ez az I. századból származó műemlék a maga 52 méterével Spanyolország 3. legmagasabb világítótornya, sőt, a világ egyetlen épen maradt római világítótornya. A legenda szerint a Hős ennek tövébe temette el a legyőzött Gérüón maradványait.

2. ÜVEGEZETT ERKÉLYEK

A városban járva-kelve figyeljük meg a beüvegezett erkélyeket, amely a galíciai építészet egyik megkapó sajátossága, és La Coruñában csodálható meg a legteljesebb formájában.

3. FOCI

A város futballcsapata nagy hagyományokkal bír, Galíciában ennek megfelelően évről-évre ádáz harc folyik a La Coruña-i Deportivo és a vigói Celta között. A vetélkedés az egyik legnagyobb tartományi csatának számít Spanyolország-szerte. 

4. TIPIKUS ÉTELEK

A vidék gasztronómiájában kiemelkedő szereppel bír a La Corun͂a körzetében fekvó Padrón városáról elnevezett padrón paprika, számos tengeri étel, például a tőke- és a lepényhal, valamint a pulpo a la gallega, vagyis a polip galíciai módra. Ezek, valamint a jellegzetes édesség, a Szent Jakab-torta nélkül egy galíciai kirándulás sem lehet teljes.

5. SZENT JÁNOS-NAP

Tudtad, hogy a város legnagyobb ünnepét június 23-án, Szent János napjának előestéjén ülik? Ilyenkor reggeltől fogva zenészek járják körbe a várost, és figyelmeztetik a lakosokat, hogy hajnalra szerezzék be a vadvirágcsokrot, melyek megvédi őket minden rossztól. Éjfélkor százával gyújtják meg a máglyákat a parton – a látványt legalább egyszer érdemes élőben is megcsodálni.