Utazás

Mediterrán űrközpont: Calatrava mesterműve Spanyolország legismertebb látványosságai között

Molnár Péter | 2021-03-07

Elég egy séta a Turia medrében, hogy az ember úgy érezze magát, mint Alice csodaországban. Spanyolország legnagyobb közparkja rengeteg meglepetést és egésznapos kikapcsolódást tartogat, az igazi áll-leesős-pillanatok azonban a séta végén, a Művészetek és Tudományok Városában érik az embert. Vannak Valencia látványosságai, és van a Ciutat de les Arts i Ciències.

paul-povoroznuk-TJK_JKfJ4Tc-unsplash(1).jpg

Santiago Calatrava a kortárs spanyol építészet legismertebb alakja, és bár gyakran éri az a kritika, hogy épületei önmagukat ismétlik, a látvány minden alkalommal lenyűgöző. Sorsszerűnek tűnik, hogy a valenciai születésű építészmester egyik legismertebb alkotása szülőföldjén található: a valenciai Tudományok és Művészetek Városa – Ciudad de Las Artes y Las Ciencias – 20 évvel az átadás után is olyan szürreálisnak hat, akár egy mediterrán űrközpont.

luca-bravo-6vuUcWmVPcc-unsplash.jpg

De kezdjük inkább a Jardí del Turiánál: a várost félbeszelő parkot a Turia-folyó régi medrében alakították ki, a folyót ugyanis az 1957-es nagy árvizet követően végleg el kellett terelni. Az októberi áradás a város legnagyobb részét elöntötte, a természeti katasztrófának megközelítőleg 100 halálos áldozata volt. Városszerte ma is lehet látni a házak falán apró táblákat, amelyet az akkori vízszintre emlékeztetnek. Az eltereléssel Valencia veszített egy folyót, ugyanakkor a biztonság mellett egy fantasztikus lehetőséget is nyert.

Riada_Valencia_15_octubre_1957.jpg

Az óriási zöld terület, ami egykor a Turia medre volt, ma nem más, mint Spanyolország legnagyobb összefüggő parkja: kilenc kilométer hosszú, a Tudományok és Művészetek Városától (hivatalosan valenciai nyelven: Ciutat de les Arts i Ciències) indul és egészen a Bioparc állatkertig ér. Önmagában Calatrava mesterművének látogatása tökéletes arra, hogy az egész napot eltöltsük. Az 1990-es évek végétől több mint 10 éven át szakaszosan átadott épületegyüttes hét nagyobb látnivalója bőven tartogat meglepetéseket.

luca-bravo-UyUjtbu5vj4-unsplash.jpg

valencia_collage.jpg

(Bár gyakran csak előbbi neve szerepel,) Santiago Calatrava és Félix Candela által tervezett komplexumban egy interaktív természettudományi múzeum, egy planetárium, egy nyitott kiállítótér, egy rendezvényközpont, a Művészetek Palotája és Európa legnagyobb akváriuma is helyet kapott. A múzeumrajongók szerencsés helyzetben vannak, mert számos más kiállítótér is akad a városban, a Turia medrében viszont a környezet önmagában is olyan látványosság, ami a múzeumoktól idegenkedőket is leveszi a lábáról.

carlos-leret-Pm9Ga7Yt8bE-unsplash.jpg

ciudad-de-las-artes-y-las-ciencias.jpg

A Művészetek és Tudományok Városa még el sem készült teljesen, amikor 2007-ben beválasztották Spanyolország 12 csodája közé. A Córdobai Mecset-Katedrális, az Altamirai barlangfestmények, a Sevillai-, Zaragozai- és a Santiago de Compostelai katedrális, az Alhambra, a Sagrada Familia, a San Sebastián-i Kagyló-öböl és a bilbaói Guggenheim Múzeum mellett a valenciai Művészetek és Tudományok Városának sincs szégyenkezni valója. Spanyolország joggal lehet büszke fenti látványosságaira – és a mediterrán űrközpontjára is.

tim-de-groot-uD1ieQvG81c-unsplash.jpg