Utazás

Derbi: 5 tipp, ha meccsre indulsz Madridba

Molnár Péter | 2016-11-18

Az ember izgul. Szurkol. Kiabál. A góloknál meg természetesen diadalittasan a levegőbe csap és elmorzsol néhány imát a futballistenekhez. Mert hát a szurkoló már csak ilyen, ennek a lélektanáról esszéket, vagy talán versesköteteket kellene írni. Futballromantika − határon innen, határon túl. Vagy mondjuk inkább azt, a Pireneusokon innen és túl. Egyre több magyar drukker lelkesedik ugyanis a spanyol klubokért, akik izgulnak, szurkolnak, kiabálnak és − kitaláltátok, ugye? − diadalittasan csapnak a levegőbe egy-egy gólnál. Madridiaknál, de nem mindegyiknél. Számukra a szentélybe eljutni olyan... mintha egy szentélyben lennének. Róluk és nekik szól ez a cikk.

Az ember izgul. Szurkol. Kiabál. A góloknál meg természetesen diadalittasan a levegőbe csap és elmorzsol néhány imát a futballistenekhez. Mert hát a szurkoló már csak ilyen, ennek a lélektanáról esszéket, vagy talán versesköteteket kellene írni. Futballromantika − határon innen, határon túl. Vagy mondjuk inkább azt, a Pireneusokon innen és túl. Egyre több magyar drukker lelkesedik ugyanis a spanyol klubokért, akik izgulnak, szurkolnak, kiabálnak és − kitaláltátok, ugye? − diadalittasan csapnak a levegőbe egy-egy gólnál. Madridiaknál, de nem mindegyiknél. Számukra a szentélybe eljutni olyan... mintha egy szentélyben lennének. Róluk és nekik szól ez a cikk.

Néhány nappal az idei első, és bizonyos szempontból az utolsó és emiatt történelminek számító Atlético de Madrid – Real Madrid derbi előtt természetes lenne, hogy a hazai matracosokban felpezsdül a vér. Azt mondja ugyanakkor Székely Bálint, a hivatalos magyar szurkolói klubnak számító Peña Atlética de Hungría elnöke, hogy ez már nem csak a madridi derbi napjaiban gyakori: „Mostanában egyre többen keresnek meg minket, vagy tesznek fel kérdéseket, hogy lehet megnézni a helyszínen egy Atlético meccset. Ezzel kapcsolatban annyi rossz hírt mindjárt az elején közölnünk kell, hogy ez a Vicente Calderón utolsó idénye. Szóval aki még látni akarja a Calderónt, annak ebben a szezonban érdemes befizetnie az utazást”

Bár a Bajnokok Ligájában, vagy akár a Király Kupában még van rá esély, hogy az egymással nem különben szimpatizáló szomszédok összefussanak valamelyik kupasorozatban, nagy valószínűséggel a szombati lesz az utolsó városi rangadó a matracosoknak 1966 óta otthont adó Vicente Calderón stadionban. Az egykoron a lábainál csordogáló folyó miatt Manzanares stadionnak nevezett pálya fél évszázad után búcsúzik, vagy talán inkább úgy helyes, búcsúznak tőle az Atlético szurkolók. „Szerencsére azért minden más helyén marad a városban” − jelenti ki Bálint, akinek meccsrejáró tippjeit Gyertyánági András, a városi rivális hivatalos magyar szurkolói klubjának alelnöke egészíti ki a sportbarátság, meg persze a madridisták szájíze szerint.

real_madrid_sporttelevizio
A madridistákkal készített interjúnkért katt a képre!

1. tipp: Kiutazás Madridba

Az első és legfontosabb (a meccs után természetesen…) a kiutazás, ahol szerencsére madridisták és matracosok egyaránt irigylésre méltó választékból válogathatnak a budapesti közvetlen járatoknak köszönhetően. „Több légitársaság is indít járatot Madridba, az Ibéria kényelme mellett a legolcsóbbak természetesen a fapados gépek lesznek, a WizzAir és a RyanAir is naponta indít gépeket a spanyol fővárosba. Az érkezés a Barajas − mostmár Adolfo Suárez − repülőtérre történik, ahonnan szerencsére metróval könnyen be lehet jutni a belvárosba függetlenül attól, hogy melyik terminálon landolunk.” − mondja Bálint igazolva a tételt, mely szerint most már az Atlético szurkolók is a metrót választják.

Egy furcsa pár a meccsen

Jövőre lesz 10 éve, hogy a madridi metró egy félresikerült reklámkampányával Atlético-szurkolók milliót sértette vérig. A tévéreklámban egy madridista és egy matracos szurkoló igyekszik a Bernabéu stadionban rendezett derbire, a jól öltözött hazai drukker metróval, a dugóba kerülve idegesen pöfékelő vendég pedig autóval. Ilyen szinopszissal nem csoda, hogy a kampány nem futott be nagy karriert, még szerencse, hogy ezt a metróhatóságok is hamar belátták.

A madridisták honlapjának mindenre kiterjedő GYIK-ja szerint is a repülős út a leginkább kézenfekvő, és egyben talán a legolcsóbb is: „Személyes tapasztalataink alapján mi a repülős utat ajánljuk akkor, ha valaki nem szeret sok időt utazással tölteni. Körülbelül két és fél óra alatt meg lehet tenni a Budapest – Madrid távolságot. Autóval ugyanez akár napokig is eltarthat, azonban ha valaki egy hosszabb túrát tervez, útközben gyönyörű tájakban gyönyörködhet. Lehetséges opció még a buszos utazás, azonban ez legalább 2 napig tart, árban pedig még olcsóbb is lehet egy repülős út.”

madrid-kicsi
10 hely, amit imádni fogsz Madridban (katt a képre!)

2. tipp: Közlekedés a spanyol fővárosban

Madrid egy igazi metropolisz, az Európai Unió harmadik legnagyobb városa. Mondhatnánk, nem csoda tehát, ha két ilyen sikeres spanyol klubnak is otthont tud adni, de ez már csak a szurkoló hangja bennünk, zárójel bezár. Ha meccsre érkezik az ember egy ekkora városba, bizony a közlekedésre is gondolnia kell, pláne, hogy csak a madridi metrót évente valamivel több mint 20 millió (!) utazó veszi igénybe. A 12 vonal óramű pontossággal szolgálja ki fővárosiak igényeit és bár magyar szemmel a tömeget néha bizony nehéz megszokni, kétségkívül ez a legpraktikusabb közlekedési mód Madridban. A reggel 6-tól éjjel fél 2-ig közlekedő szerelvényekkel nincs olyan hely, ahová ne lehetne eljutni, de minden másra ott vannak a nappali és az éjszakai buszok is.

Szerencsére a Vicente Calderón stadion és a Santiago Bernabéu is könnyen megközelíthető, előbbihez az 5-ös (zöld) vonal Pirámides megállójánál kell leszállnunk és elsétálnunk a folyó irányába délre, miközben erősödik bennünk a szívdobogás, míg utóbbihoz egyszerűen a Santiago Bernabéu állomást keressük a sötétkék 10-es vonalon. Itt már nem hibázhatunk. „A metrómegállókban és a repülőtéren automatákból lehet megvásárolni a jegyeket, amik aprót, papírpénzt és bankkártyát is elfogadnak. Egy átlagos turista megelégedhet a Madrid Tourist Travel Pass nevű jeggyel, ami minden madridi tömegközlekedési eszköz használatára feljogosít” − vallják a madridisták, míg az Atléticónál inkább a 10 alkalmas jegyet ajánlják, ami elég lehet egy Madridban töltött hétvégére.

metro-madrid
Tudj meg még többet a madridi metróról és egy furcsa reklámkampányról (katt a képre!)

3. tipp: Hol aludjunk?

Madridban rengeteg hotel, hostel, panzió (spanyolul: hostal) és más különböző hely kínál szállást, amelyek kiválasztásánál természetesen csak a pénztárcánk szab határt a lehetőségeknek. Ahogy a hazai Atlético szurkolók mondják, a nagy távolságok miatt érdemes a belvárosban foglalni, mert a megfelelő helyet kinézve az ár itt sem feltétlen megfizethetetlen, viszont minden a közelben van. „A mi ajánlatunk a Hostal La Casa de La Plaza, szinte a belváros közepén, rögtön a Plaza Mayor mellett. Nagyon olcsó hely, a személyzet jó fej, és már respektje van ott a magyar szurkolóknak. A legkeresettebb szállásfoglaló oldalon könnyű a foglalás, de itt is időben kell foglalni, mert az ára, és az elhelyezkedése miatt nagyon kedvelt hely a turisták körében.” − mondja Bálint.

4. tipp: A legfontosabb

„Meccsre ugye jeggyel megy be az ember.” − jön a magas labda, és rögtön egy odaszúrás is a matracosoktól. „A jegyet érdemes a meccs előtti napon megvenni a Vicente Calderónban, kivéve talán a két divatcsapat ellen, azokra minden bérletes elmegy és az utazási irodák is felvásárolnak minden tikettet.” Az árak természetesen az Atlético de Madridnál is a mérkőzéseknek megfelelően változnak, egy átlagos bajnoki mérkőzésre a kapuk mögé vagy a kakasülőre 30-50, míg a főtribün átlagos szektoraiba 70-80 euróért lehet jegyet váltani. „A stadion 32-es kapujánál található iroda hétköznap 9-19-ig, pénteken 9-15-ig, szombaton (csak ha meccs van) 10-14-ig van nyitva.” − mondja Bálint, majd emlékeztet rá, a derbire és a Barcelona ellen, valamint a Bajnokok Ligájában azért más a helyzet. Szombatra a legolcsóbb jegy 80 euróba kerül, az átlag 150-be − persze így is rég elfogytak.

Ahogy az várható, a szomszédban egy kicsit másként mennek a dolgok. Bár a kisebb presztízsű bajnoki- vagy éppen BL-meccseken a Real Madridnál sincsen táblás ház a 80 ezres Bernabéuban, érdemes elővigyázatosnak lenni. Elvégre az ember nem szívesen utazik el Európa másik csücskébe azért, hogy ismét a tévében nézze kedvenceit. „Ha egyesületi tag vagy nálunk” − írják a madridisták „akkor a belépőket névértéken kapod meg. Ezeket általában a megszokott helyeinkre kérjük, a 4. szint rövid vagy hosszú oldalára (40-60 euró körüli összeg), vagy a pályához közel, szintén a rövid vagy hosszú oldalra (90-120 euró körüli)”. Persze azt a blancóknak is figyelembe kell venniük, hogy minden meccs más és más, a Peña Madridista Húngara 3000 forintos tagsági díja még nem jelent kedvezményt egy-egy rangadó igencsak borsos jegyáraiból a szentélybe.

Bernabeu_stadion

5. tipp: Meccshangulatban

Könnyű megérteni, miért ragadja magával az embert a spanyol futball a képernyők előtt. A spanyol futball hangulatát azonban csak az értheti meg, aki járt már meccsen a Pireneusokon túl. Hallotta a tízezres tömegek morajlását, könyökölt a spanyol késdobálók szűk meghittségében és érezte a legendás pályák tribünjeinek apró remegését a mindent eldöntő pillanatban. „Ha este nyolckor van a meccs, arra már legalább délután négykor érdemes elindulni. Útba kell ejteni pár kocsmát, parkot, és érdemes elidőzni a stadion-környéki árusok sátrai között is.” − mondja Székely Bálint. „Ezek a sátrak azért is jók, mert sok olyan apróságot árulnak, amit a hivatalos ajándékboltban nem kaphatunk meg, vagy megkapunk, de sokkal drágábban. Egy példa rá: egy sál a Tienda Oficialban 15-17 euró, a sátrakban ugyanazt megkaphatjuk 10-11 euróért.”

spanyol_ultrak01

Természetes, hogy meccs előtt és meccs után a madridi bárokat sem szabad elkerülni, ezt a madridista és a matracos oldal sem bízhatja a véletlenre. Mivel a Bernabéu a városközpont északi részén, a Vicente Calderón pedig inkább délre található, a környékek viszonylag jól elkülönülnek. Persze nem csak az ellenséges vonalak mögött érdemes odafigyelni, ahogy arra Gyertyánági András figyelmeztet: „A Marceliano de Santa María utca a fanatikus madridisták gyűjtőhelye. Itt nem ajánlott külföldi zászlókkal vagy más mezekben mutatkozni, mert volt már példa emiatt összetűzésekre annak ellenére, hogy madridisták voltak mindkét oldalon. Itt található a mitikus El7Blanco, Sharewood vagy a La Fontanería. Ezeken a helyeken ultrákkal, durva helyi arcokkal lehet találkozni, de mivel közülük sokan szélsőséges nézeteket vallanak, nem ajánljuk a látogatást.”

További látnivalók

spanyolorszag
Mindenkinek kell egy kis Spanyolország

Természetes, hogy a meccsnapok kivételével a Santiago Bernabéu és a Vicente Calderón sportmúzeumai és stadiontúrái is a kötelezőek a drukkereknek. A szenvedélynek persze ára van (a madridisták 20-, a matracosok 16 eurós fájdalomdíjjal számolhatnak), de valószínűleg még nem volt olyan, aki megbánta volna a látogatást. Madrid számos más látnivalót is kínál, a meccsek előtt és után érdemes felfedezni a várost, ami sajátos hangulatával és a látnivalók hosszú listájával várja a szurkolókat.

Ha nyugodtabb helyekre vágyunk, a Bernabéu stadion környékén, Madrid északi részén így sem szenvedünk majd hiányt kocsmákban. Ugyanez igaz a déli szomszédokra, ahol a 2 évvel ezelőtti tragikus összecsapások előtt gyakori volt a Frente Atlético ultráinak gyülekezése a Parador kávézóban (…) a Vicente Calderónnal átellenben. A Melancólicos sétány említésekor a helyi matracosok képviselője is melankolikussá válik. „Sajnos a törzshelyünk, az egykori Bar Casa Ángel pár éve bezárt… Amit helyette ajánlunk, az a stadion aljában lévő Bar El Doblete. A tulajdonos itt is már előre köszön, legutóbb egy nagy “Hungría” kiáltással üdvözölt minket, pedig olyan sűrűn mi sem járunk arra. A peña-sál a mai napig kint díszeleg a falon, ha arra jártok csak ajánlani tudjuk. Egy korsó hideg Mahou-t nemkülönben!”  Utóbbival még a királyiak is biztosan kiegyeznek.

Madridi városnézés Atlético-módra
A közreműködésért köszönet Gyertyánági Andrásnak és Székely Bálintnak.