A spanyol gitár elbűvölő világa

Lo Cortés no quita lo Gallardo − hirdeti és egyben csavar is egyet a csodálatos spanyol művészek nevét figurázó koncertturné. A spanyolosok persze már kitalálhatták, a szójáték egy régi spanyol közmondásra való utalás lesz: „lo cortés no quita lo valiente”, azaz a jólneveltség nem zárja ki a talpraesettséget, ahogy a klasszikus sem zárja ki a flamencót. Június 30-án a Budapest Music Centerben efelől szemernyi kétség sem maradhat.

A Lo Cortés no quita lo Gallardo, napjainkban a spanyol gitár két legnemzetközibb művésze, Miguel Ángel Cortés és José María Gallardo del Rey ambiciózus és tudatos közös projektje, akik azt az üzenetet kívánják közvetíteni számunkra, hogy a klasszikus és a flamenco spanyol gitárzenei vonatkozásai nemhogy nem zárják ki, hanem épp ellenkezőleg, erősítik egymást.

Eredeti alkotásokon keresztül, a duó tökéletes szimbiózist hoz létre a klasszikus és a flamenco között, a fennkölt finomság technikájával mutatva be azt, hogy mindkét művészi világ ágazatai a spanyol gitár közös törzsében gyökereznek, amelyben különböző stílus- és kifejezésmódot juttat érvényre, de ugyanazon lélekkel és ugyanazon erővel. Végeredményben ugyanazon alkotó folyamat két oldalaként.

Eltérő hagyományok alapján kialakult előadóművészi személyiségük egyesülése lenyűgöző dialógust alkot, amely a klasszikus-flamenco aktuális nyelvezetén keresztül árasztja a spanyol gitár kifejezőerejét, érzelmességét és önnön valóját. A határok feszegetésének felelőssége igazi kihívás volt a művészek számára és rendkívüli eredményt sikerül elérniük. A Lo Cortés no quita lo Gallardo napjaink gitárduóinak legambiciózusabb művészeti elvárásainak felel meg, annak bizonyítékaként, hogy a zenei alkotóvilág változásokon megy keresztül.

A program jelentős hazai és nemzetközi érdeklődésre tart számot, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a spanyol gitár varázsos világának pozitív fogadtatása és a közönségsiker garantált.

MŰSOR

José María Gallardo del Rey and Miguel Ángel Cortés:

Del Sacromonte al porvenir (Guajira)
Árbol de la bella sombra (Tangos)
Jabonero de la china (Bulería)
Noches de San Lorenzo (Preludio-Fuego-Plaza)
Nuestros mayores
Adagio flamenco & Aire de la cueva (Adagio & Tangos)
Bulería del 28 (Bulería)

M. Font de Anta:

Amargura

José María Gallardo del Rey and Miguel Ángel Cortés:

Silverio, ¡Qué Flamenco! Tangos/Rumba

Támogatató

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a bmc.jegy.hu oldalon.