Tablao flamenco Budapest

Táncművészet

06. 01.

2019.06.01 20:30 Muzikum
Tablao flamenco Budapest
Facebook esemény

 "Régen a szükségről szólt a flamenco, ez hívta életre. A szegénység, az éhezés. Erről szóltak a dalok. Mi nem ebbe születtünk bele. Hogyan táncolhatunk és zenélhetünk mégis flamencót, ha nem éltünk át, nem éreztük a saját bőrünkön, milyen az éhezni és üres gyomorra pohárka bortól dalra fakadni?" - vallja Bajnay Beáta táncművész, a Sobre Fuego flamenco formáció táncosa.

flamenco-budapest.jpg

A Sobre Fuego zenekar kortárs flamencót játszik. Előadásukban bátran elegyítik a tradicionális műfaji elemeket saját ötleteikkel. Műsoruk a zene és tánc jelen idejű találkozása.

Mi a flamenco? Vizuális zene? Akusztikus tánc? Tűz-mágia? A fájdalom elengedésének jógája?

Mindez együtt. Több és kevesebb, mint művészet. Élni  tanít és érezni. Megedzi az akaratot és megnemesíti a szívet. Sobre Fuego: a belső tűz megébresztése.

"Semmilyen műfaj nem képes úgy megidézni a tűz-elem sajátosságait, mint a flamenco tánc." - mondja Oravecz Péter gitárművész. "A bonyolult ritmika a kiszámíthatatlanság érzetét  kelti, így a cipők kopogása a tűz pattogását idézi meg a színpadon, míg mi, nézők, abban gyönyörködhetünk, hogy sem a szoknya ráncai, sem a kézfejek nem lobognak kétszer ugyanúgy - amiként a láng nyelvei sem."

"Mi a zsigereinkben keressük a flamencót. Ott, ahová az eszünk már nem tud követni. Talán csak egy hangemlék, vagy illattöredék a tudatalattinkban. Ezért hát táncolunk és zenélünk, amennyit csak lehet, ameddig zeng bennünk a lélek." - mondja Beáta.

"A mi célunk, hogy idevarázsoljuk a tablaók bensőséges hangulatát, a tradíció és az improvizáció különleges ötvözetét és a flamenco szenvedélyét. Egy ilyen est a zene, a tánc és a néző-hallgató közönség egyszeri és megismételhetetlen találkozása."

A tablao csakis együtt működik.

tablao flamenco insta.jpg

A nemzetközi csapatunk tagjai:
Jorge Díez Aragón (ES) - ének, cajón, gitár (Sobre Fuego)
Oravecz Péter - gitár, (Sobre Fuego, Manoya)
Házi Gabriella (NL) - tánc, palmas
Bencsik Andrea - tánc, palmas

Bajnay Beáta - tánc, palmas (Sobre Fuego, Aldebaran Kompánia) 

A június 6-i koncertre jegyek ezen a Tixa online jegyirodában válthatóak.