Alicia Giménez Bartlett & Szvoren Edina irodalmi délután

Irodalom

10. 02.

2019.10.02 18:00 Uránia
Alicia Giménez Bartlett & Szvoren Edina irodalmi délután
Facebook esemény

A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői adnak egymásnak találkozót ősszel Budapesten. A Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői beszélgetnek a "DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások" keretében: elsőként  Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina.

Ahogy a Spanyol-magyar irodalmi találkozásokról szóló cikkünkben bemutattuk, Alicia Giménez Bartlett nem más, mint a feketeirodalom ibériai nagyasszonya, akinek műveit 15 nyelvre fordították le, 2015-ben Meztelen férfiak című, férfiprostituáltakról szóló regényével pedig elnyerte a Planeta-díjat. A rangos spanyol irodalmi elismerés érdekessége, hogy az írók álnéven és álcímen küldik be munkáikat – Giménez Bartlett pedig férfi álnéven nyert 486 pályamű közül.

irodalmi-beszelgetes.jpg

A sokoldalú és termékeny spanyol írónő első regényeinek fantasztikus sikere után végül feladta irodalomtanári állását, és teljes egészében az írásnak szentelte magát. Beszélgetőpartnere, Szvoren Edina ugyanakkor ma is tanít, miközben műveivel alig tíz év alatt a kortárs magyar irodalom sikerszerzői közé emelkedett. 2015-től a Magvető szerzője: Az ország legjobb hóhéra 2015-ben, a Verseim című prózakötete 2018-ban jelent meg.  Kritikusai tökéletes mondatait, lebilincselő történeteit dicsérik.

Giménez Bartletthez hasonlóan Szvoren is számos irodalmi díjat mondhat magáénak: a Déry Tibor-díj (2010), a Bródy Sándor-díj (2011), az Artisjus Irodalmi Díj (2013), a József Attila-díj (2013) és az Európai Unió Irodalmi Díja (2015) mellett az immár negyedik alkalommal átadásra kerülő Libri Irodalmi Díjat is elnyerte Verseim című novelláskötetével. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mégsem díjak, hanem kiemelkedő női írók és irodalmi sorsok találkoznak majd október másodikán 18 órától. A szerzőkkel Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora beszélget.