Kultúra

Kultúra

Színház à la carte Kiss Flórával és Vecsei H. Miklóssal a Cervantes Intézetben

KultúrTapas | 2021.02.24.

A spanyol és a latin-amerikai irodalmi művek megismertetése a célja a Cervantes Intézet Színház à la carte elnevezésű, négy eseményből álló sorozatának. Kiss Flóra és Vecsei H. Miklós február 26-tól négy héten át Miguel de Cervantes, Julio Cortázar valamint Juan José Millas műveiből olvasnak fel részleteket. A felolvasásokat a Cervantes Intézet közösségi média felületein lehet követni.

#cervantes intézet #cervantes #spanyol színház #Vecsei H. Miklós

Kultúra
Kultúra
Kultúra

Mexikó újra kiáll az egyenlőség és a sokszínűség mellett

KultúrTapas | 2020.11.16.

A budapesti Mexikói Nagykövetség és a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) megerősítik elkötelezettségüket a sokszínűség mellett: Őexc. David Nájera, Mexikó budapesti nagykövete november 18-án ismét aláírja az EU Sokszínűségi Kartát, összekapcsolva a Mexikói Kormány Külügyminisztériuma és Külképviseletei által népszerűsített Feminista Külpolitika koncepciójával. A rendezvény részeként kiemelkedő magyar kortárs művészek alkotásai kerülnek kiállításra, amelyek elősegítik az egyenlőséghez, a sokszínűséghez és a női vezetőkhöz kötődő kultúrák közötti párbeszédet.

#mexikó #mexikói nagykövetség #egyenjogúság #sokszínűség

Kultúra

Fenekek és habcsókok: az El Clásico különös becenevei

KultúrTapas | 2020.10.21.

Aligha kell bemutatkozniuk. Vagy mégis...!? A spanyol labdarúgás rangadóját, az El Clásicót megannyi különös becenév veszi körül, amelyek a szurkolóknak már talán fel sem tűnnek. De miért hívja magát "fenéknek" valaki, és hogy lehet, hogy Spanyolországban a "Real" sosem a Real Madridot jelöli!? Közel sem mindennaposnak érdekességek az El Clásico előtt FC Barcelona és a Real Madrid tájáról.

#real madrid #el clásico #fc barcelona #blaugrana #blanco

Kultúra

LaLiga: Ismersz olyan sorozatot, ami 90 évadot megért?

Molnár Péter | 2020.10.14.

A spanyol futballt nem lehet karanténba zárni. Szeptember közepén elrajtolt a LaLiga Santander, leánykori nevén a Primera División 2020-21-as idénye, amelyben közel egy hónapos „bemelegítés” után nemcsak az El Clásicóhoz érkeztünk el: a labda útját követve bejárjuk Spanyolország legnagyszerűbb városait, hogy a LaLiga és a KultúrTapas közös játékain hónapról-hónapra ne csak rengeteg élményt, de a kedvenc csapatod mezét is megnyerhesd.

#real madrid #el clásico #fc barcelona #laliga #YouHaveToLiveIt #LaLigaHu

Kultúra

"Henri Gonzóval zenélni mindig is örömet okozott" – Alejandro Moreta-interjú

Molnár Péter & Reznicsek Éva | 2020.07.31.

Alejandro Moreta nem tud elszakadni Budapesttől. Itt él és itt alkot, noha először minden vágya az volt, hogy visszamehessen Málagába és elfelejthesse a magyar kalandot. Bizarr nevű (Music Illness Cash-machine... ugye?) formációjával végül mégis nálunk eresztett gyökeret, így most nemcsak a második album felvételéről, egyedi hangzásáról és Henri Gonzo vezette művésztársairől beszélgethettünk.

#malaga #Henri Gonzo #Fran Palermo #Music Illness Cash-Machine #Alejandro Moreta

Kultúra
Kultúra

Pünkösdi hétvége a chilei kulturális örökség jegyében

KultúrTapas | 2020.05.29.

Hiába a vírusjárvány, Chile nem hagyja feledésbe merülni kulturális örökségének ünnepét. A Chilei Kulturális Örökség napját 1999 óta tartják meg évről-évre a dél-amerikai országban, és ez alól 2020 sem lehet kivétel. A Chilei Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködésben bemutatjuk, hogy a 6 UNESCO világörökségi helyszínnel és egyedülállóan változatos kulturális hagyatékkal rendelkező Chile milyen online felületeken ünnepli május 29. és 31. között a Día del Patrimonio Cultural de Chile programsorozatát.

#chile #chilei kultúra #chilei múzeumok #Chilei Nagykövetség #Gabriela Mistral #Pablo Neruda

Kultúra

Múzeumi világnap: (Túl)élni a Pradóban

KultúrTapas | 2020.05.14.

A Budapesti Cervantes Intézet 2020. május 18-án a Múzeumi világnapja alkalmából bemutatja a (Túl)élni a Pradóban című filmet. Az El Instante Fundación és az Intézet közös projektjének célja a budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye értékének tudatosítása, a múzeum és a madridi El Prado szakemberei részvételével történő beszélgetések, eszmecserék megrendezésével. Idén ennek keretében kerül vetítésre a (Túl)élni a Pradóban című film május 18-tól május 24-ig a YouTube-on. A Budapesti Cervantes Intézet bemutatója a filmről:

#cervantes intézet #spanyol művészet #Szépművészeti Múzeum #Prado