Közélet

Közélet
Közélet

Ángel Sanz Briz: A diplomácia virtuóza

Molnár Péter | 2020.06.11.

40 évvel ezelőtt hunyt el Ángel Sanz Briz, a modernkori spanyol diplomácia egyedülálló alakja. A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata alig 30 évesen több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól. Fia, Juan Carlos Sanz-Briz szerint hosszú és eredményes külügyi pályája során a „diplomácia virtuózává” vált. A Spanyol Nagykövetség Sanz Briz emlékévének keretében ezúttal a Sanz-Briz család segítségével idézzük meg a „Budapesti Angyal” kivételesen eredményes külügyi pályájának mérföldköveit.

#spanyolország #spanyol nagykövetség #spanyol diplomácia #spanyol nagykövet

Közélet
Közélet

Ángel Sanz Briz emléknap: Embermentő spanyol diplomatára emlékezünk ma

Molnár Péter | 2020.05.10.

A madridi városháza tavalyi döntésének értelmében idén először számít május 10. Ángel Sanz Briz emléknapjának. A „Budapesti Angyal” néven ismertté vált spanyol diplomata 1944-ben a Spanyol Követség munkatársaival karöltve több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt borzalmaitól. A Spanyol Nagykövetség idén emlékévet szentel a vészkorszakban életeket mentő spanyol ügyvivőnek.

#spanyol nagykövetség #holokauszt #ángel sánz briz #A Világ Igaza

Közélet

Spanyol koronavírus-napló: Vidám karantén Spanyolországban

Várnagyi Márta | 2020.04.09.

"Március 14-től kijárási tilalom lépett életbe egész Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt. Nem lehet az utcára menni, csak vásárlás, munkába járás céljából, vagy egyéb indokolt és igazolható okból. Embertpróbáló helyzet." - Az itt következő összeállításban állandó vendégszerzőnk, a Tenerifén élő Várnagyi Márti azt meséli el, hogyan vizsgáznak jelesre a Kanári-szigeteken és egész Spanyolorországban pozitív hozzáállásból és emberségből Európa egyik legsúlyosabb koronavírus-járványának közepén.

#koronavírus Spanyolországban #spanyol koronavírus #Covid-19 Spanyolország #spanyol COVID-19 #koronavírus Kanári-szigetek

Közélet

Spanyol filmek és spanyol sorozatok, amiket most végre bepótolhatsz

Reznicsek Éva | 2020.03.24.

Az "Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni"-klasszikus beütött. Itt az ideje lelassulni kicsit, hogy egymásra és önmagunkra figyeljünk, hogy sorba vegyük azokat a dolgokat, amelyeket már évek óta halasztgatunk. Sőt, most annak is itt van az ideje, hogy bepótoljuk az elmúlt évek legjobb spanyol sorozatait és filmjeit. Hogy mi a legjobb, az persze szubjektív, úgyhogy most azokat ajánlom Nektek, amik engem egy kicsit máshova repítettek, elgondolkoztattak... és talán tanítanak is valamit mindannyiunknak.

#spanyol filmek #spanyol színészek #spanyol sorozatok #almodóvar #netflix

Közélet

Spanyol évértékelő: Köszönöm Andalúzia, hogy valóra váltod az álmaim!

Aczkov Adriána | 2019.12.15.

"Lassan 5 hónapja vagyok Spanyolországban és még mindig úgy érzem, nagyon jó döntés volt elindulnom. Találkoztam én is nehézségekkel, megtapasztaltam, hogy minden lassabb, de az utóbbi időben annyi jó dolog történt velem, hogy az (évvégi) mérleg nyelve biztosan pozitív irányba billen. Várjatok, elmesélem." - Aczkov Adriána Spanyolországba költözésének kalandos története folytatódik.

#andalúzia #spanyol munka #élet spanyolországban #spanyol munkakeresés

Közélet

Spanyolországba költözöl? Egy spanyol HR-es tippjei a sikeres munkakereséshez

Várnagyi Márta | 2019.11.23.

"Ha turistaként érkezel Spanyolországba, akkor a homokos tengerpartok, kedves emberek és a finom ételek bűvöletében vonzónak tűnhet a kitelepedés ötlete. Bevándorlóként viszont könnyen borulhat be a hangulatunk örökké kék ege az Ibériai-félszigeten." - Cikkünkben Várnagyi Márti, tenerifei HR-es szakember szedi össze a legfontosabb tudnivalókat, hogy a gurulósbőröndbe egy kis dörzsöltséget is magaddal tudj vinni Spanyolországba, ne csak mákot meg túrórudit.

#spanyolországi munkavállalás #spanyol munkák #útravalók #spanyol állás #állások spanyolországban

Közélet

Egész évben strandszezon: Tenger-parti a Kanári-szigeteken

Várnagyi Márta | 2019.11.09.

Hétágra süt a nap, az ég felhőtlen, lágy szellő borzolja a hajtincseket és az óceán pajkos hullámait. A világ egyik legkiváltságosabb klímájú részén ez a meteorológiai alapállapot egész évben tart, ami miatt érthető, hogy mind a helyiek, mind az idelátogatók kedvenc időtöltése a strandolás. Szakavatott szemek egy pillantás alatt meg tudják állapítani, melyik napernyő alatt heverészik guiri, azaz turista, és melyik törölközőn fekszik szigetlakó. Most megtudhatod tőlünk, hogyan élvezik a vízpartot a profik.

#spanyol szokások #spanyol tengerpart #kanári-szigetek #strandolás

Közélet

Boreal Fesztivál: Világzenei ínyencfalatok és fenntartható fejlődés Tenerifén

Várnagyi Márta | 2019.10.19.

Szeptemberben immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a négynapos Boreal fesztivált Los Silosban, Tenerife északkeleti részén fekvő falucskában. A fesztivál helyszínválasztása tükrözi az esemény fenntartható fejlődés és kulturális sokszínűség melletti elkötelezettségét, ugyanis Los Silos közel van a sziget varázslatos hegyeihez és távol a nagyobb városoktól valamint az idegeforgalom zajától. Nem hallotál még róla? A legtöbb itt nyaraló turista sem, talán pont ez a rendezvény egyik bája. Itt az ideje hogy felírd a naptárodba a 2020-as időpontot!

#spanyol zene #kanári-szigetek #spanyol fesztivál #tenerife #Boreal Festival