Tex-Mex élvezetek: házi chili con carne

Nem is olyan régen a „nemlétező” chili con carne rejtélyét boncolgattuk és ígéretet tettünk rá, hogy hamarosan ízletesebb falatokkal folytatjuk. Szerencsére az alábbi recept nagyon is létezik és az ízére sem lehet panasz, próbáljátok ki bátran!

Ahogy arról előző cikkünkben olvashattatok, a chili con carne elnevezése megtévesztő. Bár a kifejezés látszólag egyértelműen spanyol eredetűnek tűnik, valójában a spanyol nyelvben nem létezik a ‘chili’ szó: a csilipaprika megfelelője ugyanis ‘chile’. Helyesen tehát úgy kellene hívnunk az ételt, hogy ‘chile con carne’, ebben a formában viszont egyetlen étlapon sem találkozhatunk vele. Hogy miért?

Biztosan sokan emlékeztek rá, a ‘chili con carne’ esetében afféle mexikói ihletésű amerikai ételről van szó, ami először Texasban terjedt el és onnan indult világhódító útjára. Érdekes, hogy az angolban egyébként létezik a ‘chile’ szó, amelynek ejtése viszont [csili], sőt, a nemzetközinek számító ‘chili’ mára bekerült a spanyolba is ’csiliszósz’ jelentésben. Szerencsére az étel elkészítése ennél sokkal kevésbé rejtélyes.

Hozzávalók:

Hozzávalók
olaj
2 fej hagyma
60-70 dkg darált marhahús
1 konzerv darabolt paradicsom
20 dkg beáztatott, vagy 1 konzerv bab
2 evőkanál mustár
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
2 db chili (plusz jalapeño és chipotle)
1 teáskanál őrölt piros paprika
1 teáskanál kömény, 1 tk. római kömény
1 babérlevél
1 kis kanál koriander
só, fekete bors
4-5 dl víz vagy húsalaplé

A tálaláshoz:

tortilla lapok, tejföl, sajt (füstölt vagy cheddar)

A két fej felaprított hagymát megpirítjuk az olajon (ha füstös ízűre szeretnénk, egy kis füstölt szalonna zsírján), majd mehet hozzá a darált marhahús. Sózzuk-borsozzuk, és ha lepirult, felöntjük a darabolt paradicsommal és hozzáadjuk a fűszereket. Aki bírja, itt ne spóroljon a csípőssel, többféle paprikával még izgalmasabbá tehető a chilink íze.

Lassú tűzön hagyjuk rotyogni

Ezután hozzáadjuk a vizet vagy a húsalaplevet (ki-ki vérmérséklete szerint sört is tehet bele), és lassú tűzön legalább egy-másfél órán át hagyjuk főni-sűrűsödni. Közben azért néha nézzünk rá és keverjünk rajta egyet, ha már nagyon száraz lenne, adjunk hozzá egy kis alaplevet. Egy órát minimum szükséges főnie, de aki ráér, egészen kis lángon akár két-három órán keresztül is rotyogtathatja. Minél tovább fő, annál finomabb lesz.

Menet közben még tehetünk bele a fűszerekből, haladóknak pedig ajánljuk, hogy tegyenek bele egy kis fahéjat és egy kocka étcsokoládét is. Ha a hús kellőképpen megpuhult és a sűrűséggel is meg vagyunk elégedve, keverjük hozzá a babot és már tálalhatjuk is: pár kanál tejföllel és reszelt sajttal megszórva, tortilla-lapokkal körítve. ¡Que aproveche!

Start typing and press Enter to search