TAPAS − Minden ízében Spanyolország

Tudtad, hogy Spanyolország azt szeretné, ha a tapas az UNESCO kulturális világörökség része lenne? Világnapja mindenesetre már van az ínycsiklandó spanyol falatkáknak, sőt, június 15. egyre csak közeledik.

Szerencsére nem csak mi, hanem a budapesti spanyol bárok is készülnek a nagy napra, hiszen június első két hétében a fogyasztás mellé mindenütt ajándék falatokkal kedveskednek Nektek, ahogyan az Spanyolországban szokás. További információkat a Facebook-eventben, valamint az esemény hivatalos oldalán találtok. Most lássunk néhány finomságot azok közül, amik a hazai − és a spanyolországi − tapas bárok étlapjairól rátok kacsinthatnak!

tortilla_tapas
Tortilla

1. Tortilla española

A hagyományos spanyol tortilla csupán tojásból és krumpliból készül, ám sokan hagymát is tesznek bele, (olíva)olajat öntve ezzel a vita tüzére: hagymával vagy anélkül? Noha a bárokban  leggyakrabban pincho de tortillát, tortilla-cikkelyt szokás kérni, ezt a finomságot nehéz mértékkel fogyasztani.

tapa-jamon
Jamón

2. Jamón

A legjobb, ha ibérico. A turisták között a sonka az egyik legnépszerűbb spanyol termék. A tapas bárokban általában roppanós bagettel vagy Spanyolországban népszerű ropifélékkel (picos y colines) tálalják.

calamares
Calamares

3. Calamares

A tintahalkarikák igazi közönségkedvencnek számítanak a spanyolok körében, nem meglepő, hogy bármerre is járjunk, találkozni fogunk velük. A forró olívaolajban kisütött gyűrűcskéket frissen tálalják, a ropogós, ám puha ínyencség felett a citromlé csepegtetése már a vendég előjoga.

croquetas
Croquetas

4. Croquetas

Bár a hagyományos spanyol krokett sonkával készül, egyre népszerűbbnek számít a gombás-, tintahalas-, tőkehalas- vagy éppen a garnélás-változat, de ma már készítenek krokettet a karakteres cabrales sajtból is. Hogy mindez hogyan lehetséges? Az itthon ismert krokettől eltérően a spanyolok olajban sült hengerecskéi nem krumpliból, hanem besamelből készülnek. Ettől lesznek olyan lágyak és krémesek, hogy az aranybarna páncél felroppantása után szinte szétfolynak az ember szájában.

mejillones
Mejillones

5. Mejillones

Nem csak a tengerparti régiókban számít népszerűnek a feketekagyló, amelyet elsősorban gőzölve, citromlével csurgatva tálalnak, máskor finomra vágott paradicsommal, hagymával és paprikával kísérnek.

tapa-chorizo
Chorizo

6. Morcillas és chorizos

A sonka mellett egyértelműen a hurka- és kolbászfélék számítanak a miniatűr konyhaművészet legnépszerűbb sertéshúsainak. Előbbi véresen, rizzsel készül, míg Spanyolországban a kolbászt gyakran almaborban párolva vagy faszénparázson sütik. A hagyományos tapák között elterjedt sertéscsemege még a pácolt darálthús (picadillo), a töpörtyű (chicharrones) és disznóbőr chips (torreznos) is.

huevos-rotos
Huevos rotos

7. Huevos rotos

A roppantott tojás tulajdonképpen sült krumpli alapon készített tojásos egytálétel sonkával, ám garnélás és kolbászos változata is nagyon kedvelt. A még forró sültkrumpli ágyra tojást ütnek és friss kenyérrel tálalják, hogy a lassan megszilárduló krémes tojás-bevonatot a spanyolok és a turisták egyaránt jóízűen tunkolhassák.

sepia
Sepia

8. Sepia

Jellemzően vaslapon készítik és majonézzel vagy alioli szósszal tálalják. Spanyolország-szerte népszerű, ahogyan az apróbb chopito is (utóbbit Andalúziában puntillitas néven ismerik).

ensaladilla
Ensaladilla

9. Ensaladilla

A spanyol tonhalsaláta apróra vágott főtt krumplit, főtt tojást, kerti zöldségeket és hüvelyeseket (sárgarépa, borsó, zöldbab) egyaránt tartalmazhat – a majonézes alap természetesen mindenütt állandó.

10. Gambas al ajillo

A garnélarákokkal gyakran találkozni a tapas bárok kínálatában. A spanyolok kedvelt elkészítési módja az al ajillo, ami fokhagymás fűszerolajban sütött, apró garnélarákokkal kísérti az érzékeket. Még tálalni is tűzforró agyagedényben szokás, hogy a sercegő olajban úszó garnélák mennyei illata a türelmünket is próbára tegye.

navajas
Navajas

11. Navajas a la marinera

A késkagyló elkészítése rendkívül egyszerű, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol partvidékeken és a nagyobb városokban is előszeretettel készítik. A vaslapon sült változathoz hasonlóan a fehérborban párolt késkagylót szintén sokszor fogyasztják előételként vagy tapasként.

12. Rabo de toro

A bikafarok, avagy ököruszály jól mutatja, hogy spanyol konyha nem csupán a tengerből érkező alapanyagokkal tudja elkápráztatni az embert: a puhára főtt, hagyományosan zöldségragúval körített ökörfarok leomlik a csontról és szinte elolvad az ember szájában.

¿És inni mit szabad?

Spanyolországban a sör és a bor számít a legnépszerűbb italnak, ám szintén nagyon elterjedt a vermut, a sangría, valamint az északi tartományokban az almabor (sidra) is.

Ha éppen sört kívánsz, a tapas bárokban az egyik varázsige a caña lesz, hiszen a helyiek is leggyakrabban piccolót kérnek. Persze ez ritkábban lehet doble (“dupla”), quinto vagy botellín (“kisüveg”), esetleg jarra (“korsó”) is. A legnépszerűbb a világos sör, de a spanyolok üdítővel keverve is szívesen fogyasztanak sört, ezt clarának hívják.

A borok közül a legismertebbnek a La Rioja-iak számítanak, de elárulunk neked egy titkot: Spanyolország szinte összes régiója nagyszerű borokkal vár.