Gasztro

A spanyol olívaolaj titka 5 percbe sűrítve

Molnár Péter | 2015-09-27

Spanyolország a világ első számú olívabogyó-termelő és feldolgozó országa, ahol 2014-ben közel 1 millió 800 ezer tonna (!) olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának 55 százalékát, és a megdöbbentő adatoknak ezzel még nincs vége! Az alábbi animációból megtudhatjátok, mi teszi Andalúziát az olíva Mekkájává, és azt is megmutatjuk, mi rejlik a számok mögött egy olívatermesztő család gyönyörű birtokain.

Spanyolország a világ első számú olívabogyó-termelő és feldolgozó országa, ahol 2014-ben közel 1 millió 800 ezer tonna (!) olívaolajat állítottak elő. Nem meglepő, hogy ez az elképesztő mennyiség adja a világ olívaolajának 55 százalékát, és a megdöbbentő adatoknak ezzel még nincs vége! Az alábbi animációból megtudhatjátok, mi teszi Andalúziát az olíva Mekkájává, és azt is megmutatjuk, mi rejlik a számok mögött egy olívatermesztő család gyönyörű birtokain.

Persze az igazi extra szűz olívaolaj titkait nem lehet egyszerűen a fenti számokkal leírni és megfejteni, ahhoz egészen Andalúziáig kell utazni − ha testben nem lehet, hát lélekben. Az Alonso család hét generáció óta örökíti a hagyományt, amely talán rámutat arra, miért is nevezhetjük ma Spanyolországot az olajfák és az olívaolaj valódi hazájának.

Borítóképünk: Turespaña