A mai menü: gasztro-szótár spanyol nyaraláshoz

A budapesti fapados járatok évek óta növekvő kínálata, valamint az Ibéria idei visszatérése miatt Spanyolország immár karnyújtásnyira van. Egy spanyol nyaralást viszont könnyen elronthat a helyiek legendásan rossz angol tudása, és valljuk be, sokszor az útikönyvek szótár-fejezete sem sokat segít, pláne ebédidőben. Most összeszedtük Nektek a leggyakoribb − és legfinomabb! − spanyol fogások magyar megfelelőit, legyen szó csak egy kis esti tapaszozásról, vagy éppen egy 3 fogásos napi menüről. A KultúrTapas tippjeit színessel kiemeltük, hogy még csak véletlenül se kelljen csalódnotok a spanyol konyhában. Megsúgjuk, szerintünk nem is lehet!

Néhány tapas

Pedraza (Kasztília és León)
jamón - sonka
chorizo - spanyol szárazkolbász
butifarra - katalán sült kolbász
salchichón - spanyol szalámi
morcilla - spanyol véres hurka
queso (manchego) - (manchego) sajt
albóndigas - húsgolyó
tortilla - spanyol krumplis omlett
croquetas - spanyol krokett
patatas bravas - házi sült krumpli  csípős szósszal

Első fogások

Ensalada
gazpacho - hideg paradicsomos zöldségkrémleves
cocido - leves főtt hússal, zöldségekkel és csicseriborsóval (2 fogás)
arroz a la cubana - rizs paradicsomszósszal és tükörtojással
lacón - füstölt-főtt sonka
huevos fritos - tükörtojás
ensalada mixta - vegyes zöldsaláta (figyelem, a spanyolok előételként eszik a salátát!)

Castellón
menestra - párolt zöldségek vegyesen
esparragos - spárga
alcachofas - articsóka
lentejas - spanyol lencsefőzelék
fabada / judías - spanyol szárazbabfőzelék

 

Tapas 10 − Kedvenc spanyol fogásainkért kattints a képre!

 

Húsételek

Madrid
lomo (a la plancha) - (vaslapon sült natúr) karaj-szelet
ternera - natúr marha-szelet
pollo (asado) - (grill)csirke
pavo - pulyka
costillas - oldalas
conejo - nyúl
cordero - bárány
filete ruso - csevaphoz hasonló darált hús vaslapon sütve
callos (con garbanzos) - kolbászos pacal (csicseriborsóval)
patatas fritas - sült krumpli

 

Tengergyümölcsei

Parque del Buen Retiro (Madrid)
paella - rizs tenger gyümölcseivel
anchoa - szardella
dorada - aranydurbincs
besugo - gyöngyösdurbincs
lenguado - nyelvhal
gambas (a la plancha) - garnéla (vaslapon)
langostinos - óriásgarnéla
mejillones - fekete kagyló
calamares - tintahal(karikák)
bacalao - tőkehal

Pescado
merluza (a la romana) - hekk (párizsi módra)
pulpo a la gallega - polip főtt krumpli-ágyon, pirospaprikával
trucha (a la navarra) - pisztráng (serrano sonkával)
gambas al ajillo - fokhagymás olajban sült garnéla

 

Tapas 20 − Repetázunk a kedvencekből (cikkünkért kattints a képre!)

 

Desszertek

Toledo
crema catalana - katalán krém
mousse de chocolate/vainilla - csokoládé/vanília mousse
flan - spanyol vaníliás puding
macedonia - gyümölcssaláta

Crema catalana
melón - sárgadinnye
sandía - görögdinnye
plátano - banán
helado - fagylalt

 

Kávé és italok

Caña
cortado - presszókávé kis tejjel
café con leche - hosszúkávé sok tejjel
caña - pohár sör
vino tinto - vörösbor
vino blanco - fehérbor
rosado - rozé
cava - katalán habzóbor
tinto de verano - „nyári bor",  vörösbor Sprite-tal
clara - radler, sör Sprite-tal
orujo - törkölypálinka
licor de hierbas - gyógynövény-likőr
licorcafé - kávélikőr
anís - ánizslikőr
pacharán - kökénylikőr

Start typing and press Enter to search