Gasztro

Gasztro
Gasztro

Paleo étrend spanyol módra? Glutén- és laktózmentes spanyol ételek nyomában

KultúrTapas | 2019.03.24.

Nem étrend, hanem életmód. Sokan, sokszor mondták már ezt a spanyol gasztronómiáról, és aki csak egyszer is belekóstolt a spanyolországi vendéglátásba, nem kérdez többet. Kivéve, ha ételallergiával él, zsonglőrködve a gluténmentes és laktózmentes mindennapokkal, esetleg éppen vegetáriánus, vegán vagy paleo étrendet követ. Bizony, ez is több, mint étrend – a spanyol gasztronómiának pedig a legtermészetesebb válasza van rá.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol étterem #asador #steak #El Asador de Pata Negra #gluténmentes #laktózmentes #paleo

Gasztro

Ez nem steak, ez txuleton – Baszk prémium húsokat kóstoltunk az Asadorban

Molnár Péter | 2019.03.05.

Nem séf és nem tenyésztő. Különc – még a világ gasztronómiai fővárosának számító San Sebastiánban is, amit gyakran baszk nevén, Donostiának nevez. Hiszen Imanol Jaca, a baszkföldi Txogitxu Húsok vezetője szerint a nyelv után a gasztronómia árul el a legtöbbet egy népről. A szakember vallja, világszerte ismert húsaival kultúrát és hagyományt közvetít, bármerre is járjon. Aki részt vett a budapesti El Asador de Pata Negra egyedi showcooking-húsbemutatóján, nem is kételkedik ebben. 

#spanyol konyha #spanyol gasztronómia #pata negra #asador #spanyol steak #Imanol Jaca #spanyol húsok #steak #chuleton

Gasztro

Így válassz magadnak spanyol bort a sangría helyett, és nem fogsz csalódni

Kada Anikó & Molnár Péter | 2018.05.29.

Ha spanyol borokról van szó, megfogni és visszafogni sem könnyű. Szeredi Zsolt mindig örömmel beszél borról, pláne ha spanyol, és bár a tételekkel ellentétben nála a felcímkézés felesleges, nyugodtan nevezhetjük a spanyol borok hazai nagykövetének. Spanyol bor-iránytűnk összeállításakor keresve sem találhattunk volna nála felkészültebb és közvetlenebb társat, aki segít nekünk eligazodni a jobbnál-jobb hazai spanyol tételek között.

#spanyol borok #spanyol pezsgő #spanyol borászatok #spanyol bor #vaca #rioja

Gasztro

Tudtad, hogy a spanyol krokettben nincs krumpli? − Spanyol krokett recept

Molnár Péter | 2018.01.16.

...és hogy ma van a krokett világnapja? − utóbbit nem győzzük eléggé helyeselni, hiszen kevés olyan egyszerű, mégis zavarbaejtően finom spanyol tapast ismerünk, mint a croqueta(s). Nem véletlen, hogy legszívesebben csak és kizárólag többesszámban használnánk és 'tapa' helyett rögtön egy raciónnal kérnénk belőle, a biztonság kedvéért. Ugye, már kitaláltátok, ez itt valójában egy óda a spanyol kroketthez, a recept legfeljebb a... prézli.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol receptek #spanyol gasztronómia #spanyol krokett #spanyol recept #krokett #krokett recept #spanyol krokett recept

Gasztro

Íme a legjobb spanyol éttermek

Molnár Péter | 2017.11.27.

A francia gasztro-Biblia, a Michelin-kalauz idén Tenerifén tartotta nagyszabású gáláját, amelyen bemutatták 2018 legjobb spanyol (és portugál) éttermeit. Úgy tűnik, a hét szűk esztendőnek vége a spanyol haute cuisine számára: soha ennyi Michelin-csillag nem ragyogott még a spanyol gasztronómia egén.

#spanyol konyha #spanyol ételek #tapas #spanyol tapas #spanyol gasztronómia #spanyol éttermek #baszk konyha #michelin

Gasztro

„Nem muszáj Mexikóba menni ahhoz, hogy az ember finom mexikói ételeket egyen" − interjú Jessica Canela mexikói séffel

Molnár Péter | 2017.11.24.

Lehet, hogy a vezetékneve pecsételte meg a sorsát. A rendkívül tehetséges mexikói séf, Jessica Canela a napokban Budapestre látogatott és a Mexikói Nagykövetség által rendezett mexikói gasztro-héten tartott bemutató kurzust a szakma számára. Vele készített beszélgetésünkből nem csak az derül ki, nem elég a 'fahéj' vezetéknévvel születni ahhoz, hogy az ember elfogadtassa magát a konyhában, hanem az is, mi a véleménye a mexikói konyhaművészetről, milyen inspirációkból táplálkozik a mindennapokban és hogyan varázsolhatunk alkalomadtán mi is egy falat Mexikót az otthonunkba. De hogy jön ide Ferran Adrià miniszoknyája?

#mexikó #mexikói ételek #mexikói konyha #mexikói gasztronómia #jessica canela

Gasztro
Gasztro

Megkóstoltuk Málagát! − Terítéken a mediterrán konyha

Molnár Péter | 2017.10.21.

Ha Málagára gondolunk, a tengerpart fehér homokjára gondolunk. A horizonton feloldódó tengerkék ragyogásra, Andalúzia fülledt élettelteliségére. És ma már arra a fantasztikus konyhaművészetre is, amely néhány év alatt egyszerű desszertből a málagai nyaralások főfogásává vált.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol utazás #spanyol nyaralás #malaga #málagai nyaralás #nyaralás málagán

Gasztro

Ne légy amatőr, így sörözz Spanyolországban!

Molnár Péter | 2017.10.06.

A statisztikák ellentmondóak. Egyesek szerint Madrid, mások szerint Baszkföld büszkélkedik az egy főre eső bárok rekordjával. Ami biztos, Spanyolország ebben a tekintetben nagyhatalomnak számít, így fontos, hogy mi is kiműveljük magunkat a spanyol kocsmázás tudományából. Az \"una cerveza, por favor\" az amatőröknek való. Művelődjünk hát sörrel a kézben!

#spanyol sör #spanyol sörök #spanyol kocsmák #spanyol sörgyárak #spanyol sörmárkák #spanyol söröző #spanyol bár