Gasztro

Gasztro

Paella, a spanyol konyha világhírű nagykövete

Fahn Sarolta & Molnár Péter | 2020.09.18.

Mindenki ismeri, szinte mindenki kóstolta már, mégis keveset tudunk arról, hogy honnan származik. A valenciai Albuferában a rizsföldek és a helyi alapanyagok találkozása a sáfránnyal olyan jól sikerült néhány száz évvel ezelőtt, hogy mára a paella a spanyol gasztronómia világhírű nagykövete lett.

#spanyol receptek #paella #spanyol paella #paella recept #spanyol rizseshús #rizseshús

Gasztro

A Paella világnapja: 12 dolog, amivel a spanyol rizses hús meglep

Molnár Péter | 2020.09.15.

Szeptember 20-án ünnepeljük a spanyolok nemzeti ételének, a bácskai rizses hús távoli rokonának a világnapját. Az, hogy a paella világnapot kapott, már önmagában elég furcsa, pedig a remek spanyol rizsételt amúgy is rengeteg különös történet lengi körül. Sem a receptje, sem a történelmi háttere nem nevezhető éppen unalmasnak, csoda hát, ha manapság is késhegyre menő vitákat gerjeszt a hívek között?! A paella világnapja alkalmából összeszedtünk nektek 12 dolgot, amivel a spanyolok rizses húsa komoly meglepetést tud okozni.

#spanyol konyha #spanyol ételek #paella #paella recept

Gasztro

Spanyol paella recept: Így készítsd el otthon a spanyolok nemzeti ételét

Molnár Péter | 2020.09.11.

Néhány száz év spanyol kulináriai fortélyai nem vesznek el, legfeljebb átalakulnak és fel-fellángolnak néha. Akár a narancságak egy hatalmas serpenyő paella alatt... Hogy mi a titka a jó paellának? Nehéz megmondani, hiszen mindenki másra esküszik. Azért az alábbi recepttel és néhány tévhit eloszlatásával most igyekszünk segíteni abban, hogy igazán jó paella-élményt kapjunk, akár otthon is.

#spanyol konyha #spanyol ételek #spanyol gasztronómia #paella #paella recept

Gasztro

Spanyolország Újpesten: Silvimpex spanyol gourmet bolt

Reznicsek Éva | 2020.08.25.

Az élet néha furcsa játékot űz velünk. Van, hogy az álmaink szinte a szemünk előtt foszlanak szét, és nem számít, mennyi ideig dédelgettük, és tervezgettük a megvalósítást. Hasonló dolog történt Újpesten is a Silvimpex tulajdonosával, Huska Szilviával is, ugyanis árulja spanyol finomságokkal teli gourmet boltját. Úgyhogy gyorsan beugrottunk hozzá pár finomságért... és egy hatalmas beszélgetés lett belőle.

#spanyol gasztronómia #spanyol delikát #Silvimpex #spanyol fűszeres #spanyol bolt

Gasztro
Gasztro

Tapas stand-up & Spotify playlist: A Pata Negránál komolyan vették a karantén felspanyolosítását

Molnár Péter | 2020.05.15.

A Pata Negra tapas bárok Spanyolország ritmusára lüktetnek – és ez a karantén alatt sincs másként. A hazai tapas bárok doyenei virtuális paella partival, házhoz vitt Spotify playlisttel és gasztrósított stand up comedy-vel csempésznek haza mediterrán hangulatot a COVID-dal súlyosbított időkben. Ja, és az újranyitáson egyedi sangría promóval mondanak hálát azoknak a vendégeknek, akik végig kitartottak mellettük.

#tapas #tapas bár #spanyol étterem #pata negra

Gasztro

Spanish Extravaganza: Michelin-csillagos spanyol futball a Ritz-Carlton Budapestben

Molnár Péter | 2020.02.20.

Két világszínvonalú márka, a LaLiga és a The Ritz-Carlton, Budapest összefogása hamarosan a magyar fővárosba hozza a spanyol (gasztro)-kultúra legjavát. A világszerte futballünnepnek számító El Clásico hétvégéjén Michelin-csillagos spanyol séfek komponálnak egyedi fogásokat a The Ritz-Carlton, Budapest lenyűgöző díszletei között.

#spanyol futball #el clásico #spanyol konyhaművészet #laliga #Ritz-Carlton

Gasztro

Európai Moziéjszaka: Elena Arzak és a legjobb Női séfek nyomában

KultúrTapas | 2019.11.28.

December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án este a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilmet jegyző Vérane Frédiani Baszkföldtől Peruig bejárta a világot, olyan nagyágyúkkal találkozva, mint Elena Arzak, Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync vagy Alice Waters. A vetítést követő beszélgetés vendégei a hazai gasztroszcéna nemkevésbé elismert szereplői: Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Mautner Zsófi és Jókuti András gasztrobloggerek.

#spanyol konyha #spanyol gasztronómia #Elena Arzak #spanyol séfek #Európai Moziéjszaka

Gasztro
Gasztro

CAVA kóstoló: Pezsgő spanyol érdekesség a caváról

Molnár Péter | 2019.10.09.

A spanyol borok csúcsminőségét aligha vitatják a hazai borkedvelők, a spanyol pezsgőnek azonban továbbra sem árt a cégér. És még mielőtt valaki félreértené, nem a cava kvalitásaira gondolunk, hanem a mögötte rejlő gazdag tradíciók és egyedülálló jellemzők ismeretlenségére. A cava nem másodosztályú champagne, és még véletlenül sem olcsósított prosecco. Fontos hát megismerni... és persze megkóstolni!

#spanyol borok #spanyol pezsgő #vino castillo #cava